0

Vasile Iovdi, Transcarpatia: “Românii nu-și vor uita niciodată limba”

Președintele asociației “Ioan Mihaly de Apșa” din Transcarpatia (Ucraina), Vasile Iovdi, a declarat, la Satu Mare, că noua Lege a Educației din Ucraina nu este “o mare tragedie”, dar speră că va fi schimbată, deoarece nu se știe ce se va întâmpla cu mulți copii și profesori – informează Agerpres, citată de Radio Cernăuți.

“Prin politica asta pe care o duce, din păcate Guvernul ucrainean, fiecare își apără interesele lor. Noi știm că în Ucraina suntem a treia națiune, suntem 450.000 care vorbim limba română. La noi, în regiunea Transcarpatia suntem a treia populație după ucraineni și unguri. Eu nu văd mare tragedie în procesul acesta, nu ne batem cu pumnul în piept să zicem că nu e bine, fiecare stat are tot dreptul să își apere interesele, dar trebuia făcută pe o cale mai civilizată. Legile sunt legi și trebuie îndeplinite. Dar ce facem cu copiii din Bucovina? Acolo sunt 78 de clase de școli românești! Ce facem cu copiii din altă regiune? Ce facem cu profesorii aceia de română care trebuie să se specializeze? Sunt probleme și probleme și cred că undeva se va modifica legea aceasta, nu va fi chiar așa cum vrea cineva s-o facă”, a declarat Vasile Iovdi.

El a spus că românii din dreapta Tisei au învățat tot timpul ucraineana la școală, dar nu vor uita niciodată limba natală, deoarece o vorbesc în casă.

“Noi tot timpul am învățat ucraineană. Când a fost puterea sovietică, noi, copiii, am învățat din clasa a II-a limba rusă, din păcate așa a fost politica. Fiecare copil care învață limba ucraineană nu uită niciodată nici româna, pentru că e imposibil. La mine în comună suntem o populație de 10.000, 98% sunt români și atunci chiar dacă învață limba ucraineană, acasă vor vorbi românește. Din păcate nu fiecare copil care va termina patru clase va continua mai departe studiile, clasa a V-a, a VI-a. Din câte se observă, mergem spre Europa, și cine va avea bani, va avea ce să învețe, va învăța, cine nu, se va duce la plug, se va duce în altă parte”, a afirmat Iovdi.

Vasile Iovdi s-a aflat joi la Satu Mare, unde și-a lansat cartea “Povestiri din dreapta Tisei”, potrivit www.agerpres.ro.

Sursa: Bucpress

Filed in: Transcarpatia Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 5383 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker