0

Ucraina: Ziua comemorării victimelor Holodomorului din 1932-1933

Ucrainenii marchează, sâmbătă, Ziua comemorării victimelor Marii Foamete (Holodomor) din 1932-1933. Această zi este marcată anual în Ucraina, în a patra sâmbătă din luna noiembrie, iar la Kiev și în alte orașe ale țării sunt organizate mai multe evenimente comemorative.

Potrivit Rador, în Ziua comemorării victimelor Marii Foamete, în mod tradițional, la ora 16:00, ucrainenii țin un moment de reculegere în memoria victimelor Holodomorului, luând, astfel, parte la acțiunea ”Aprinde o lumânare”, în cadrul căreia, de obicei, cetățenii aprind lumânări și le așează la ferestre și la monumentele ridicate în memoria celor care au murit între 1932-1933.

Campania de ucidere prin înfometare a ucrainenilor de către autoritățile sovietice de la Moscova este considerată drept unul dintre cele mai mari genocide ale secolului XX. Condus și orchestrat de liderul sovietic Iosif Stalin între anii 1932-1933, acest genocid a avut ca scop distrugerea oricărei forme de independență și opoziție în rândurile poporului ucrainean – mai relatează Rador.

Potrivit Institutului de Demografie și Studii Sociale din Kiev, pierderile demografice ale Ucrainei ca urmare a Holodomorului din 1932-1933 au fost de aproximativ 4,5 milioane de oameni, dintre care 3,9 milioane au fost cauzate de mortalitatea excesivă, iar alte 600.000 ca urmare a natalității foarte scăzute.

„Foamea nu a ocolit nici celelalte republici ale Uniunii Sovietice. Pierderile cauzate de mortalitatea ridicată cauzată de foamete în întreaga Uniune Sovietică s-au ridicat la 8,7 milioane de morți” – susține într-un studiu Oleksandr Gladun, director în cadrul instituției de cercetare.

Cele mai mari pierderi cauzate de mortalitatea ridicată din anul 1933 au fost înregistrate în Kazahstan și în Ucraina. Pierderi semnificativ mai mici au fost în Rusia, precum și în republicile din Asia Centrală, în Belarus și în republicile din Transcaucazia.

Filed in: Știrea ta Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker