0

“Românizarea” nord-bucovinenilor

Multe lucruri năstrușnice și necugetate (să nu zic absolut stupide) am auzit și am citit până acum despre românii din ținutul nostru. Motivele apariției lor sunt ușor înțelese și explicabile, căci nimic nu răsare din senin. În spatele fiecărei dezinformări sau denaturări se ascund anumite interese. Dar larma ridicată în legătură cu faptul că în câteva localități din regiune a fost aplicată legea cu privire la statutul limbii române, atribuindu-li-se acestor cazuri unice amploarea de „românizare” a Bucovinei, mi se pare cu totul neîntemeiată și lipsită de sens.

În primul rând, ne face să ne întrebăm cum poate fi „românizată” Bucovina, dacă partea cea mai mare din teritoriul ei se află în România și este populată de români? În al doilea rând, cine și cum ar fi în stare să românizeze satele Voloca, Mahala, Iordănești, Pătrăuți, localitățile din raionul Herța și multe altele, dacă populația lor e aproape sută la sută alcătuită din români, iar portul, tradițiile, graiul, folclorul, arta populară sunt de sorginte românească. E ca și cum am spune că se rusifică Centrul spiritual al ortodocșilor de rit vechi de la Fântâna Albă, raionul Hliboca, sau se polonizează Crăsnișoara Veche, Panca, cătunul Arșița, pentru că în școlile de acolo au fost introduse lecții facultative de limbă și istoria culturii poloneze.

Și recenta decizie a locuitorilor din Mahala de a aplica Legea cu privire la funcționarea limbilor în Ucraina i-a pus pe foc pe unii confrați ce-și zic „bucovineni”, deși rădăcinile le sunt mult mai departe. Preluând știrea de pe un Portal public, un ziar ucrainean bate din nou alarma despre „românizarea” Bucovinei. Adică, moșii și bunicile, cu opt și mai multe decenii în spate, care și-au îngropat copilăria și tinerețea în Siberia pentru că erau români, astăzi sunt învinuiți de păcatul că s-au apucat la adânci bătrânețe să se „românizeze”. Dar copiii, nepoții lor cine sunt, ce sânge le curge prin vine? În ce limbă au auzit primele cuvine la sânul mamelor, de li se reproșează că își „românizează” propria identitate românească.

Referitor la decizia locuitorilor din satele ce intră în componența Consiliului sătesc Mahala, niște „experți” anonimi s-au exprimat că acolo „trăiesc moldoveni, care au puține tangențe comune cu românii, și că oamenii, pur și simplu, nu-și cunosc istoria. Aici, chiar au dat cu capu-n gard. Or, într-un sat ce ținea odinioară de moșia Mănăstirii Putna, unde mai înainte fiecare al treilea-al patrulea, purta numele de familie Antonescu, unde aproape din fiecare casă cineva a murit sau a suferit chinuri cristice, istoria n-a fost studiată, ci făurită și trăită până în măduva oaselor.

Aberantă mi se pare și opinia unor „experți” în ale „românizării” că, chipurile, „moldovenii își zic români pentru a primi pașaport românesc, ca să poată pleca fără viză în Europa”. Astfel, intenționat, ori din necunoaștere, se induce lumea în eroare, fiind fluturată ideea că e suficient să te declari român și Bucureștiul îți aduce pașaportul direct acasă.  Poate mai bine acești cetățeni vigilenți ar pleda pentru îndeplinirea de către statul nostru a condițiilor de aderare la Uniunea Europeană, ca fiecare locuitor al Ucrainei să poată circula liber prin Europa cu pașaportul ucrainean și să ne mândrim că suntem cetățenii acestei țări.

Maria TOACĂ, Zorile Bucovinei, Cernăuți

Filed in: Cernauti Tags: , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker