Românii din Odesa

În regiunea Odesa (Sudul Basarabiei) sunt aproximativ 124.000 de români, deși datele recensământului desfășurat în urmă cu mai bine de zece ani în Ucraina arată că 123.700 de persoane s-au declarat ”moldoveni” și doar 724 s-au identificat ca fiind ”români”. Localitățile din regiunea Odesa în care locuiesc români sunt încadrate în șase raioane – Reni, Chilia, Tatarbunar, Sarata, Ismail și Tarutino. Cele mai multe localități românești sunt în raionul Reni, în timp ce în Tatarbunar, de exemplu, există un singur sat  românesc.

În cartea “Românii din Bugeac pe cale de dispariție”, de George Damian, aflăm, pe scurt, că, “până în anul 1812, regiunea a făcut parte din vechiul principat al Moldovei și a intrat în componența Rusiei prin Tratatul de la București, în care Imperiul Otoman ceda Moscovei un teritoriu ce nu îi aparținea. Acest teritoriu, cunoscut și sub denumirea de Bugeac, a revenit în componența României în 1856, prin Tratatul de la Paris și a rămas așa până în 1878, când a revenit din nou Rusiei, prin Tratatul de la Berlin. În anul 1918, Basarabia de Sud a reintrat în componența României, până în 1940, când a fost reocupată de Uniunea Sovietică.

Bugeacul a reintrat în componența României în anii celui de-al Doilea Război Mondial, până în 1944, când a fost reocupat de Armata Sovietică. Tratatul de la Paris din 1947 avea să stabilească intrarea Basarabiei sub stăpânirea sovietică. Din anul 1991, Bugeacul este parte a statului ucrainean.

One Response to "Românii din Odesa"

  1. George McOllan says:

    Majoritatea romanilor din Sudul Basarabiei s-au refugiat in Romania – printre care si familia prietenei si colegei mele de facultate Albu Larisa – si de aici in Europa, Canada si America pentru a fugi de comunism.Fiti siguri, ca daca Sudul Basarabiei va reveni la patria mama, toti romanii refugiati de pe aceste locuri se vor intoarce la casele lor cu toti copiii, nepotii si stra-nepotii lor.

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2017 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker