Românii din Cernăuți

Din datele ultimului recensământ desfășurat în Ucraina în anul 2001 reiese că în regiunea Cernăuți (Nordul Bucovinei) trăiesc 114.555 de persoane care se declară români și 67.225 de persoane care se declară moldoveni. În realitate, însă, din 919.000 de persoane care locuiesc în 11 raioane,  aproximativ 20 % sunt români. Românii sunt majoritari în trei raioane: Herța (93,8 %), Noua Suliță (64,3 %) și Adâncata (51,4 %).

Actuala regiune Cernăuți a fost creată în 1940, în urma alipirii părții de nord a Bucovinei, ținutului Herța și a unei mari părți din județul Hotin la  URSS. Orașul Cernăuți, centru administrativ al regiunii cu același nume, a fost atestat documentar pe data de 8 octombrie 1408, într-un document semnat de Alexandru cel Bun, domn al Moldovei (1400-1432), iar din 1775 a făcut parte din Imperiul Habsburgic. În anul 1849, Cernăuțiul a căpătat titulatura de capitală a Ducatului Bucovina, iar în 1918, odată cu dezmembrarea Austro-Ungariei, a devenit parte a României. A fost al treilea oraș (ca populație) din România interbelică, după București și Chișinău.
În anul 1940, Cernăuțiul, împreună cu nordul Bucovinei, a fost ocupat de Armata Roșie și alipit Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. După dezmembrarea URSS, întreaga regiune Cernăuți a devenit parte a statului ucrainean independent.

Printre publicațiile în limba română din Nordul Bucovinei se numără Concordia, Zorile Bucovinei, Libertatea Cuvantului, Gazeta de Herța, Buletinul Românilor din Ucraina, Cuvântul Adevărului, Monitorul de Hliboca (bilingv).

Dintre asociațiile românești din regiunea Cernăuți enumerăm Societatea pentru Cultură Românească “Mihai Eminescu”, Liga Tineretului Român din Bucovina “Junimea”, Societatea Victimelor Represaliilor Staliniste “Golgota”, Societatea de binefacere ’’Casa Limbii Române’’, Editura ’’Alexandru cel Bun’’, Uniunea Interregională “Comunitatea românească din Ucraina”, Centrul bucovinean de artă pentru conservarea și păstrarea culturii tradiționale românești, Fundația civică raională ’’Gheorghe Asachi’’.

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2017 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker