0

Reportaj: Eminescu și Șevcenko s-au întâlnit Apșa de Mijloc

14352302_1027628224001913_5608853793452806515_oAsociația Convergențe Europene (ACE) din București a donat două busturi ale marilor poeți naționali român și ucrainean Mihai Eminescu și Taras Șevcenko școlii românești din localitatea Apșa de Mijloc, regiunea Transcarpatia din Ucraina.

Liliana Simionescu și Sergiu Dan, reprezentând ACE, însoțiți de artistul Claudiu Parotă, au participat, duminică și luni, la manifestări culturale dedicate poetului ucrainean Taras Șevcenko, organizate la școala din Apșa de Mijloc de Euroclubul acestei instituții de învățământ, în parteneriat cu ACE. Cu ocazia acestei deplasări în Transcarpatia, reprezentanții asociației au donat școlii din Apșa de Mijloc un bust al poetului ucrainean Taras Șevcenko, realizat de artistul român Claudiu Parotă. Acesta este al doilea bust pe care ACE îl donează școlii din Apșa, după cel al poetului român Mihai Emiescu, realizat de Claudiu Parotă și dezvelit în luna iunie a acestui an.

“Acțiunea ACE în regiunea Transcarpația vine ca o continuare a misiunii noastre de îmbunătățire a relațiilor dintre comunitatea românească și cea ucraineană. Ne dorim să dăm un exemplu de bună conviețuire etnică, iar Apșa de Mijloc a fost locul cel mai potrivit să putem face aceste două busturi, mai ales că în acest sat se vorbeste doar limba română. A fost o premieră realizare bustului lui Mihai Emineascu în luna iunie chiar în sânul comunității românești și este, din nou, o premieră să existe bustul lui Taras Șevcenko într-o școală de limbă română. Pentru prima dată, cei doi mari poeți universali sunt puși împreună la loc de cinste. Demersul nostru dovedește atât angajamentul ACE față de comunitățile românești, cât și deschiderea pe care o avem față de vecinii noștri” – spune Sergiu Dan, președintele Asociației Convergențe Europene.

Mai jos puteți viziona un reportaj realizat de Compania Regională de Radio și Televiziune din Transcarpatia:

Filed in: Transcarpatia Tags: , , , , , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 5928 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker