0

Reacția Kievului la propunerea Budapestei privind revizuirea Acordului de asociere Ucraina-UE

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev se declară surprins de afirmația șefului diplomației ungare, Péter Szijjártó, privind necesitatea revizuirii Acordului de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană, din cauza noii legi ucrainene a învățământului – se arată într-un comunicat remis de MAE al Ucrainei, citat de Rador.

Ungaria are dreptul să ridice orice problemă în cadrul UE, dar o decizie care se referă Ucraina nu poate fi luată fără Ucraina, care plătește un preț extrem de mare pentru locul său în Europa” – se mai arată în comunicat. Ministerul mai amintește că și-a exprimat în mod repetat deschiderea pentru negocieri. „Cu toate acestea, în pofida propunerii părții ucrainene ca miniștrii de externe să meargă împreună în Transcarpatia, partea ungară a decis să efectueze o astfel de vizită în mod unilateral” – mai subliniatză MAE de la Kiev.

Instituția mai atrage atenția asupra faptului că ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, și-a exprimat disponibilitatea de a merge la Budapesta pe 12 octombrie, iar ministrul ucrainean al educației și științei, Lilia Grinevici, a anunțat, de asemenea, că este dispusă să aibă o întâlnire cu omologul său ungar, Zoltan Balog, la Kiev, pe data de 19 octombrie. „Discuția ar trebui să se bazeze pe argumente” – se mai menționează în comunicatul Ministerului de Externe al Ucrainei.

Amintim că ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat recent că noua lege ucraineană a învățământului încalcă în mod semnificativ principiile Acordului de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană și, prin urmare, partea ungară intenționează să inițieze revizuirea acestui acord cu Ucraina, în timpul reuniunii de lunea viitoare a miniștrilor de externe ai statelor membre ale UE, care va avea loc în Luxemburg. Potrivit lui Péter Szijjártó, „noua lege ucraineană a învățământului creează o situație educațională pentru maghiari și reprezentanții altor minorități naționale din Ucraina mai gravă decât era în perioada Uniunii Sovietice„.

Sursa: Rador

Filed in: Știrea ta Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker