0

Promovarea dreptului la învățământ pentru toți vorbitorii de limba română din Ucraina rămâne o prioritate pentru România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București își exprimă speranța că “intenția de prelungire a termenului de tranziție reflectă angajamentul asumat al autorităților ucrainene de a soluționa pe deplin aspectele legate de impactul Legii Educației asupra persoanelor aparținând minorității române” – scrie BucPress, citând Agerpres.

MAE arată, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES, că recenta întâlnire a ambasadorului României în Ucraina cu ministrul Învățământului și Științei de la Kiev, Lilia Grinevici, “face parte din demersurile constante ale Ministerului Afacerilor Externe pe linia promovării poziției naționale în ceea ce privește Legea Educației din Ucraina și impactul său asupra persoanelor aparținând minorității românești”.

Subiectul principal al discuțiilor a vizat implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și aspectele legate de Protocolul de colaborare în domeniul învățământului, propus de partea română părții ucrainene, care include prevederi menite a asigura prezervarea dreptului la învățământ în limba română la toate nivelurile de Educație.

MAE reamintește, în context, acțiunile României pe lângă autoritățile ucrainene cu scopul de a determina atât implementarea integrală a deciziilor Comisiei de la Veneția, cât și consultarea comunității românești în ceea ce privește măsurile în domeniul Educației, respectiv vizita în România a ministrului de Externe Klimkin – 13 octombrie 2017, primirea de către reprezentanți ai MAE a reprezentanților comunității române din Ucraina – 19 decembrie 2017, vizita ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la Cernăuți – 11 ianuarie 2018.

“Ne exprimăm speranța că intenția de prelungire a termenului de tranziție reflectă angajamentul asumat al autorităților ucrainene de a soluționa pe deplin aspectele legate de impactul Legii Educației asupra persoanelor aparținând minorității române”, arată MAE.

Totodată, ministerul subliniază că “promovarea dreptului la învățământ pentru toți vorbitorii de limba română din Ucraina rămâne pe mai departe o prioritate pentru MAE, care va fi promovată adecvat în dialogul cu partea ucraineană”.

Ministerul Educației și Științei din Ucraina a prelungit perioada de tranziție pentru implementarea “articolului lingvistic” din noua Lege a Educației până în 2023, a anunțat săptămâna trecută ministrul Lilia Grinevici, conform portalului Rakurs.ua.

Ministerul a acceptat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția, a declarat la 1 februarie Grinevici în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Țurcanu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al instituției, potrivit Agerpres.

Sursa: BucPress

Filed in: Cernauti, Odesa, Știrea ta, Transcarpatia Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker