0

Proiect de digitizare a crucilor de piatră, a monumentelor de eroi și a peisajelor istorice

Asociația Eurocentrica, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului din România, și Direcția Județeană de Cultură Prahova, desfășoară în 2018 proiectul „Patrimoniu la răscruce – Digitizarea crucilor de piatră, a monumentelor de eroi și a peisajelor istorice din nordul și vestul județului Prahova”, care beneficiază de finanțare din partea Ministerului Culturii, prin Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul programului „Proiecte Culturale”, secțiunea „Patrimoniu cultural material”.

Proiectul își propune documentarea, cercetarea, digitizarea, promovarea și protejarea unui număr de minimum 100 de cruci din piatră din nordul și vestul județului Prahova, ridicate între secolele XVI – XIX, a unui număr de minimum 50 de monumente dedicate comemorării participării comunităților locale prahovene la Primul Război Mondial, ridicate între 1920 și 1940, monumente care continuă practica comemorativă instituită de crucile de piatră, precum și a 10 peisaje istorice (locuri de bătălii și de alte evenimente marcante din Primul Război Mondial) de pe Valea Prahovei, Valea Teleajănului și din Ploiești.

Beneficiind în acest an de parteneriatul Liceului Teoretic Azuga, Colegiului “Ion Kalinderu” Bușteni, Liceului Tehnologic Cerașu și Colegiului Național “Jean Monnet”, precum și de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Prahova și al Asociației Județene „Cultul Eroilor” Prahova, proiectul continuă acțiunea similară desfășurată în 2017 în sudul și estul județului, ale cărui rezultate pot fi urmărite pe site-ul monumentelarascruce.ro.

Crucile de piatră sunt monumente comemorative de o mare importanță istorică și culturală, amintind despre acțiunile în slujba comunității derulate de oamenii cu stare sau despre faptele de arme ale domnitorilor.  Deși nu reprezintă un fenomen local, ele fiind o prezență constantă la nivel european, în țări precum Germania, Austria, Franța sau Irlanda, în spațiul românesc au o însemnătate aparte, în calitatea lor de izvoare istorice scrise ale unei societăți în care până târziu oralitatea a fost dominantă în transmiterea informațiilor de la o generație la alta. În același timp, născute din tradiția crucilor de piatră, monumentele comemorative moderne sunt un exponent material de marcă al memoriei culturale legate de Primul Război Mondial.

Având în vedere că în 2018 se serbează Centenarul României Moderne, marcându-se 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial (1914-1918), valorificarea culturală a crucilor de piatră, a monumentelor închinate eroilor acestui război și a peisajelor asociate evenimentelor de acum un secol, reprezintă în același timp o modalitate de reînviere a spiritului comunitar în jurul istoriei locale și naționale.

„Continuăm eforturile noastre pentru conservarea și promovarea unei categorii de monumente istorice și culturale care am putut constata, cu care tristețe, că sunt neglijate în mod frecvent. Crucile monumentale de piatră, monumentele de eroi, peisajele istorice asociate Primului Război Mondila sunt importante pentru istoria și identitatea comunităților locale din România. Ne dorim ca, prin digitizarea și accesibilizarea lor online, prin acțiunile educative întreprinse în școli, prin participarea la conferințe și simpozioane, să sensibilizăm publicul larg față de valorile culturii române, în general, și de această parte uitată a patrimoniului cultural material, în special”, a declarat coordonatorul proiectului, Bogdan Șandric.

Pe lângă digitizarea monumentelor în format 2D și 3D, utilizând cele mai recente soluții tehnice în domeniu, și completarea catalogului online al acestora, disponibil atât pentru cercetători, cât și pentru publicul larg, proiectul își propune și educarea tinerei generației în spiritul respectului pentru patrimoniul istoric și cultural local. În acest sens vor fi organizate ateliere și excursii cu elevii școlilor partenere, în cadrul cărora aceștia vor vizita crucile de piatră, monumentele comemorative interbelice și peisajele istorice de pe raza propriilor localități, vor asista la prezentări privind istoria locală, se vor familiariza cu noțiuni generale de educație pentru cultură și protejarea patrimoniului și vor putea replica acțiuni specifice necesare pentru conservarea digitală a monumentelor istorice și culturale.

Persoanele care doresc să semnaleze existența unor cruci monumentale de piatră sau a unor monumente de eroi din Primul Război Mondial din vestul și nordul județului Prahova și să ofere mai multe informații despre istoria acestor elemente ale patrimoniului local, sunt rugate să scrie pe adresa de email contact@eurocentrica.ro, completând o fișă de evidență cu următoarele rubrici:

Fișă de evidență a monumentului

 1. Nr.
 2. Tip: cruce/monument comemorativ pt. eroi
 3. Amplasamentul curent:
 4. localitate
 5. comuna
 6. strada/descrierea amplasamentului
 7. Amplasamentul inițial (dacă au fost mutate):
 8. Autor:
 9. Foarte scurtă descriere:
 10. Tradițiile locale privind originea crucilor de piatră (ce știu oamenii locului despre cine le-a ridicat și de ce au fost ridicate?):
 11. Informații bibliografice (studii și publicații monografice edite sau inedite) în care crucea/monumentul sunt menționate sau studiate.

 

 

Filed in: Știrea ta

Get Updates

Share This Post

Recent Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker