0

“Povestiri din dreapta Tisei” – carte despre Maramureșul din Ucraina

Muzeul Județean Satu Mare a găzduit, joi, lansarea cărții “Povestiri din dreapta Tisei”, semnată de Vasile Iovdi, președintele asociației “Ioan Mihaly de Apșa” din Transcarpatia, la eveniment participând invitați din Ucraina și numeroși oameni de cultură din Satu Mare – potrivit portalsm.ro

Cartea, apărută la editura Ecou Transilvan, s-a bucurat de aprecierea criticilor care au citit-o. Deși nu este o lectură grea, după cum a mărturisit chiar autorul, intenția sa a fost de a prezenta vechea lume și legendele românilor din dreapta Tisei, care niciodată nu au fost în teritoriul țării mamă, dar care au dus mai departe “spiritul voievodal”.

“Din copilărie auzisem foarte multe basme printre oameni mai în vârstă, care nu aveau carte, nu știau nici să scrie, nici să citească, dar erau plini de entuziasm. Ca mic copil ascultam basmele în serile lungi de iarnă. La un moment dat, am făcut ceva însemnări și am considerat că trebuie cineva să le publice“ – a spus autorul, citat de portalsm.ro.

Medic de profesie, Vasile Iovdi nu se pretinde un mare scriitor, ci a mărturisit că, de fapt, curiozitatea față de originile familiei sale a fost cea care l-a împins să descopere multe lucruri interesante despre români. Cel mai probabil, unul din străbunicii săi, din satul Ieud, s-ar fi îndrăgostit de o domnișoară din Apșa de Jos și a rămas acolo. Au trecut anii și regimurile și, prin urmare, au rămas separați de țară.

Cuvinte foarte frumoase despre comunitatea românească din Maramureșul istoric a rostit directorul Muzeului Județean, Felician Pop, care a făcut numeroase vizite în zona respectivă. El a spus că Vasile Iovdi a reușit foarte bine să descrie zonele în care trăiește.

“Autorul este un om din Maramureșul istoric, care a trecut prin foarte multe, prin multe schimbări, prin multe transformări, dar care nu și-a schimbat niciodată iubirea față de neamul său. Cum poate un om să dea o expresie mai elocventă unui astfel de atașament afectiv decât scriind o carte despre rădăcinile sale? Când am citit această carte, am intrat într-o altfel de lume, una care îmi era cunoscută și empatizam cu ea, și totuși îmi era străină, deși Maramureșul istoric este la doar 100 de km de Satu Mare. Astăzi vedem că între Maramureșul istoric și Satu Mare istoric distanța sufletească este de 0 km. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, nici nu sunt adeptul patriotismului ieftin, lozincar, consider că pentru neamul tău poți să faci și lucruri cu demnitate, seriozitate și cu un rezultat concret. Cartea doctorului Iovdi reușește să zugrăvească o lume pe care eu o cunosc, pentru că am fost de nenumărate ori și am constatat că și acele locuri spun ceva spiritului meu. Oamenii aceștia au o demnitate voievodală, pe care poate mulți noi poate am pierdut-o. Românii aceștia, care niciodată nu au aparținut de România, n-au fost niciodată în granițele țării patriei mamă, reușesc să păstreze cu superbie această conștiință, această mândrie de a aparține undei identități și unei sorginți voievodale”, a afirmat Felician Pop.

Filed in: Știrea ta, Transcarpatia Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 5514 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker