0

”Patrimoniu la răscruce” – proiect pentru digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din Primul Război Mondial

EuroCentrica_8Asociația Eurocentrica, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului din România, Direcția Județeană de Cultură Prahova și Asociația Convergențe Europene, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Prahova și Asociației Județene „Cultul Eroilor” Prahova, desfășoară în anul 2017 proiectul „Patrimoniu la răscruce – Digitizarea crucilor de piatră și a monumentelor de eroi din Primul Război Mondial din județul Prahova”, care beneficiază de finanțare din partea Ministerului Culturii, prin Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul programului „Proiecte Culturale”, secțiunea „Patrimoniu cultural material”.

Proiectul își propune să catalogheze, să digitizeze, să promoveze, să protejeze și să contribuie la cercetarea primară a crucilor monumentale de piatră ridicate în județul Prahova în secolele XVI-XIX și a monumentelor de eroi căzuți în timpul Primului Război Mondial, construite de comunitățile locale prahovene între 1920 și 1940.

Crucile de piatră sunt monumente comemorative de o mare importanță istorică și culturală, amintind despre acțiunile în slujba comunității derulate de oamenii cu stare sau despre faptele de arme ale domnitorilor.  Deși nu reprezintă un fenomen local, ele fiind o prezență constantă la nivel european, în țări precum Germania, Austria, Franța sau Irlanda, în spațiul românesc au o însemnătate aparte, în calitatea lor de izvoare istorice scrise ale unei societăți în care până târziu oralitatea a fost dominantă în transmiterea informațiilor de la o generație la alta. În același timp, născute din tradiția crucilor de piatră, monumentele comemorative moderne sunt un exponent material de marcă al memoriei culturale legate de Primul Război Mondial.

Foto JugureniAvând în vedere că în 2018 se va serba Centenarul României Moderne, marcându-se 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial (1914-1918), valorificarea culturală a crucilor de piatră și a monumentelor închinate eroilor acestui război reprezintă în același timp o modalitate de reînviere a spiritului comunitar în jurul istoriei locale și naționale.

„Intenția noastră este aceea de a aduce o contribuție necesară la conservarea și promovarea patrimoniului cultural românesc, concentrându-ne eforturile asupra unei categorii de monumente istorice și culturale din păcate deseori neglijate. Crucile monumentale de piatră și monumentele de eroi sunt repere importante pentru istoria și identitatea comunităților locale din România, iar punerea lor în valoare prin digitizare și accesibilizare online va contribui, sperăm noi, cât mai semnificativ, la sensibilizarea publicului larg față de valorile culturii române”, a precizat coordonatorul proiectului, Bogdan Șandric.

Pe lângă digitizarea monumentelor în format 2D și 3D, utilizând cele mai recente soluții tehnice în domeniu, și crearea unui catalog online al acestora, disponibil atât pentru cercetători, cât și pentru publicul larg, proiectul își propune și educarea tinerei generației în spiritul respectului pentru patrimoniul istoric și cultural local. În acest sens vor fi organizate ateliere cu elevii mai multor școli din județul Prahova, în cadrul cărora aceștia vor vizita crucile de piatră și monumentele comemorative interbelice de pe raza propriilor localități, vor asista la prezentări privind istoria locală, se vor familiariza cu noțiuni generale de educație pentru cultură și protejarea patrimoniului și vor putea replica acțiuni specifice necesare pentru conservarea digitală a monumentelor istorice și culturale.

Persoanele care doresc să semnaleze existența unor cruci monumentale de piatră sau a unor monumente de eroi din Primul Război Mondial din județul Prahova și să ofere mai multe informații despre istoria acestor elemente ale patrimoniului local, sunt rugate să scrie pe adresa de email contact@eurocentrica.ro, completând o fișă de evidență cu următoarele rubrici:

Fișă de evidență a monumentului

 1. Nr.
 2. Tip: cruce/monument comemorativ pt. eroi
 3. Amplasamentul curent:
 4. localitate
 5. comuna
 6. strada/descrierea amplasamentului
 7. Amplasamentul inițial (dacă au fost mutate):
 8. Autor:
 9. Foarte scurtă descriere:
 10. Tradițiile locale privind originea crucilor de piatră (ce știu oamenii locului despre cine le-a ridicat și de ce au fost ridicate?):
 11. Informații bibliografice (studii și publicații monografice edite sau inedite) în care crucea/monumentul sunt menționate sau studiate.
Filed in: Știrea ta Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 3881 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker