0

Natalia Intotero, în Ucraina: “Punem accent pe menținerea neafectată a dreptului la educație și informare în limba română”

România pune accent pe menținerea neafectată a dreptului la educație și informare în limba română pe teritoriul ucrainean – a subliniat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, cu ocazia unei vizite pe care a efectuat-o în Ucraina vineri și sâmbătă – scrie Agerpres.

“Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acordă o importanță sporită comunităților istorice, susținerii și respectării drepturilor etnicilor români din vecinătatea țării. Comunitatea de români din Ucraina este o prioritate pentru minister. În demersurile noastre pentru protejarea și promovarea drepturilor persoanelor care aparțin minorității române, punem accent pe menținerea neafectată a dreptului la educație și informare în limba română”, a punctat Intotero, conform unui comunicat de presă al ministerului, potrivit Agerpres.

Ea a solicitat preluarea în totalitate a recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția, inclusiv cu privire la modificarea articolului 7 din Legea educației din Ucraina.

“Comisia de la Veneția recomandă consultarea efectivă a reprezentanților minorității în adoptarea de acte normative care vizează drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale”, a arătat ministrul. A evidențiat, totodată, necesitatea de a fi continuate consultările cu reprezentanții comunității românești în procesul de reformare a difuziunii publice.

Ministerul precizează că în prima zi a vizitei, demnitarul român s-a întâlnit la Cernăuți cu guvernatorul regiunii, cu președintele Consiliului Regional și cu viceprimarul orașului.

Cu această ocazie, Natalia Intotero a propus cooperarea cu autoritățile locale și regionale în vederea renovării și amenajării Casei Memoriale “Aron Pumnul”. Ministrul a vizitat școala medie cu predare în limba română din Ostrița-Mahala, unde a oferit elevilor mărțișoare și ghiozdane cu rechizite școlare.

În a doua zi a vizitei, ea s-a deplasat în Transcarpatia, unde a vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie al Românilor din regiune și liceul cu predare în limba română “Mihai Eminescu” din Solotvino/Slatina. Natalia Intotero a avut o întrevedere cu primarul orașului, pentru a discuta despre amenajarea și dotarea în perioada următoare a Centrului de Informare al României din Solotvino. De asemenea, a vizitat școala cu predare în limba română din Apșa de Jos, unde a participat la un festival cultural și la expoziția de mărțișoare realizate de copii din școlile românești din regiune. Vizita în Transcarpatia s-a încheiat cu o întrevedere cu viceguvernatorul regiunii. În mod similar cu acțiunea din Cernăuți, delegația MpRP a oferit ghiozdane cu rechizite școlare, care vor fi predate în zilele următoare unor elevi români din regiunea Transcarpatia, prin Consulatul României la Solotvino.

În marja vizitei de lucru în Ucraina, cu sprijinul oficiilor consulare ale României, au fost organizate și întâlniri ale ministrului pentru românii de pretutindeni cu reprezentanți ai comunităților românești din Cernăuți și Transcarpatia. Cu acest prilej, oficialul român a prezentat calendarul de activități al MpRP pentru 2018 și pachetul de măsuri adoptat de Guvernul României pentru susținerea drepturilor la educație în limba română a membrilor comunității din Ucraina. Au fost discutate și modalitățile optime de implementare a acestui pachet, situația actuală a minorității române din Ucraina, precum și oportunități de participare la proiectele MpRP.

Sursa: Agerpres

Filed in: Cernauti, Odesa, Știrea ta, Transcarpatia Tags: , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker