0

Ministrul român al afacerilor externe a inaugurat Consulatul României la Slatina, Ucraina

2016.05.06_lc_consulat_mae0716Ministrul român al afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a inaugurat, vineri, 6 mai 2016, Consulatul României de la Solotvino (Slatina), cu prilejul vizitei efectuate în zona de frontieră România-Ucraina, la Sighetu Marmației și Solotvino/Slatina, Transcarpatia.

Potrivit unui comunicat al MAE de la București, operaționalizarea Consulatului României la Solotvino va contribui la consolidarea, în continuare, a relațiilor dintre România și Ucraina și la încurajarea contactelor dintre cetățenii de pe ambele maluri ale Tisei.

Deschiderea Consulatului României de la Solotvino confirmă sprijinul pe care statul român îl oferă comunității românești din zona adiacentă frontierei de stat pentru facilitarea legăturilor transfrontaliere, inclusiv prin posibilitățile oferite de micul trafic la frontieră.  Totodată, Consulatul va facilita aplicarea Acordului de Mic Trafic la Frontieră (AMTF) dintre România și Ucraina, intrat în vigoare la 14 mai 2015, prin procesarea rapidă a cererilor și eliberarea promptă a permiselor de mic trafic la frontieră.

Cu ocazia vizitei la Solotvino, ministrul Lazăr Comănescu a avut o întrevedere cu reprezentanți ai comunității române din regiunea Transcarpatia, care a reunit inclusiv directori de școli și lideri ai mediului asociativ.

2016.05.06_lc_inaugurare2În cadrul întâlnirii, ministrul Lazăr Comănescu a evocat preocuparea constantă a statului român pentru comunitatea românească de dincolo de granițe și pentru păstrarea și prezervarea identității românești. A evidențiat rolul de liant al minorităților naționale și a încurajat contribuția comunității românești la dezvoltarea ansamblului relațiilor dintre România și Ucraina. A arătat că vizita comună în regiunea de frontieră evidențiază importanța contactelor inter-umane de ambele părți ale graniței și a cooperării transfrontaliere pentru consolidarea relațiilor româno-ucrainene. A asigurat cu privire la angajamentul statului român de facilitare a soluționării problemelor cu care se confruntă comunitatea românească și a subliniat că noul Consulat al României de la Solotvino va reprezenta un mijloc eficient de interacțiune în acest sens.

,,România dorește la granițele sale o comunitate românească responsabilă și activă. Vă îndemn să fiți cetățeni loiali ai Ucrainei și, în același timp, să mențineți legături vii cu România. Vă îndemn să folosiți din plin oportunitățile pe care vi le oferă deschiderea Consulatului României”, a declarat cu acest prilej ministrul Lazăr Comănescu.

Programul vizitei mai include și o rundă de consultări bilaterale între ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu și omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin și o conferință de presă comună.
Informații suplimentare:

Circumscripția consulară deservită de Consulatul României la Solotvino este Transcarpatia.

Prin Decretul prezidențial nr. 678 din 22 iulie 2015, președintele României a aprobat deschiderea Consulatului României la Solotvino. Deschiderea Consulatului a fost agreată de către partea ucraineană prin însuși textul Acordului privind Micul Trafic de Frontieră (AMTF), semnat la Kiev, la 2 octombrie 2014 și intrat în vigoare la 14 mai 2015. Aproximativ 2 milioane de cetățeni români și ucraineni (câte 1 milion de fiecare parte) sunt potențiali beneficiari ai dispozițiilor acestui Acord.

Acordul privind Micul Trafic de Frontieră reglementează condițiile de desfășurare a micului trafic de frontieră în beneficiul rezidenților din zona de frontieră a României și a Ucrainei care intenționează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care nu depășește 3 luni de ședere neîntreruptă.

Acest nou instrument juridic introduce facilități considerabile cu privire la regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două țări vecine, în favoarea locuitorilor acestor zone.

Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte și de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 de km de linia de frontieră în cazul unităților administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.

De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puțin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă și soțul/soția, copiii minori sau majori aflați în întreținere (inclusiv adoptați), chiar dacă aceștia locuiesc de mai puțin de 3 ani în zona de frontieră. Acordul se remarcă prin aplicabilitatea sa independent de frecvența intrărilor și ieșirilor, permițând șederea în fiecare țară pentru o perioadă ce nu depășește 90 de zile de la data trecerii frontierei. Permisele de mic trafic la frontieră se eliberează de către cele două țări în baza Acordului privind Micul Trafic de Frontieră.

Primele permise de mic trafic de frontieră, eliberate în baza Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră, au fost înmânate titularilor la 1 septembrie 2015.

Ambasada României la Kiev și oficiile consulare ale României de la Cernăuți și Odessa au eliberat, în perioada 1 septembrie 2015 – 30 aprilie 2016, un număr de 4.244 permise de mic trafic de frontieră, cele mai multe prin Consulatul General de la Cernăuți.

Filed in: Transcarpatia Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 5914 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker