0

„Mărțișor – vestitorul primăverii Centenarului” – festival în Transcarpatia

Consulatul României la Slatina, Transcarpatia, în colaborare cu primăria și școala medie din Apșa de Jos organizează, pe 3 martie 2018, festivalul „Mărțișor – vestitorul primăverii Centenarului”.

Potrivit agenției BucPress, evenimentul va avea loc în sala de festivități a școlii din Apșa de Jos, începând cu ora 15.00. Programul festivalului include prezentarea istoriei și simbolisticii mărțișorului, expoziție de mărțișoare – lucrări ale elevilor din școlile românești din Transcarpatia, spectacol de muzică și poezie dedicat mărțișorului.

Parteneri ai evenimentului, pe lângă entitățile amintite mai sus, sunt Asociația „Speranța”, Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, Primăria Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației, Muzeul Maramureșului, Muzeul Țării Oașului.

În 2017, mărțișorul a fost inclus în patrimoniul cultural UNESCO, ca un simbol al primăverii. Conform studiilor etnologice, mărțișorul este strâns legat de tradițiile Anului Nou, sărbătorit în trecut în luna martie, ca formă primitivă de celebrare a Anului Agrar, corelat cu ciclurile vegetative și astronomice. La români, mărțișorul, ca obiect simbolic, a fost alăturat Dochiei, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie.

Partenerii media ai festivalului „Mărțișor – vestitorul primăverii Centenarului”: BucPress, Radio România și TV Tisa 1.

Filed in: Știrea ta, Transcarpatia Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker