0

Legea educației din Ucraina, prezentată la sediul NATO

Ministrul educației și științei din Ucraina, Lilia Grinevici, a efectuat, luni, o vizită la sediul NATO din Bruxelles, unde le-a explicat ambasadorilor statelor membre ale Alianței că “noua lege ucraineană a educației nu ajustează, ci extinde drepturile minorităților naționale” – transmite Radio România Actualități.

“M-am întâlnit cu ambasadorii țărilor membre NATO și cu reprezentanți ai Alianței și sunt foarte încântată de această oportunitate, pentru că am reușit să venim cu multe argumente în favoarea acestei legi a educației și să explicăm faptul că, spre deosebire de afirmațiile făcute de unele țări, noi nu restrângem drepturile copiilor minorităților naționale, ci le extindem” – a declarat ministrul ucrainean, la o întâlnire cu presa.

La sediul NATO, Lilia Grinevici a vorbit despre problema necunoașterii limbii ucrainene în zonele dens populate de minorități etnice. În acest sens, potrivit ministrului, în timpul întâlnirilor de la sediul NATO, “au existat țări care au susținut poziția Ucrainei, au fost state care au pus la îndoială această lege și au mai fost reprezentanți care, ascultând argumentele părții ucrainene, și-au schimbat punctul de vedere”.

“Oare ambasadorul Ungariei și-a schimbat punctul de vedere? Este greu de spus. Acesta și-a exprimat nemulțumirea față de lege și convingerea că aceasta limitează drepturile minorității maghiare. Eu am argumentat că aceste drepturi sunt, de fapt, extinse de noua lege în sensul accesului la educație și al asigurării drepturilor constituționale” – a explicat Lilia Grinevici.

Ministrul a mai subliniat că, pentru Ucraina, cunoașterea limbii sale este o “chestiune de securitate națională, întrucât formarea unor teritorii în care nu funcționează limba de stat și care se separă din cauza faptului că folosesc o cu totul altă limbă este o amenințare la adresa integrității teritoriale”.

“Avem deja experiența amară a anexării ilegale a Crimeii, unde a existat o singură școală ucraineană, celelalte fiind rusești. Acolo, am avut o funcționare omogenă a limbii ruse” – a remarcat ministrul.

Sursa: Radio România Actualități

Filed in: Știrea ta Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 5563 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker