0

Kievul promite că dreptul la educație în limba maternă a minorității române nu va fi afectat

Ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, a avut, vineri, o întrevedere cu omologul său din Ucraina, Pavlo Klimkin, aflat în vizită de lucru la București – transmite MAE al României într-un comunicat de presă.

În cadrul întâlnirii cu Pavlo Klimkin, ministrul român a reiterat îngrijorarea privind situația școlilor cu predare în limba română din Ucraina în urma adoptării noii legi a educației și a subliniat necesitatea respectării normelor și standardelor internaționale în materia protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române. Totodată, Meleșcanu a salutat trimiterea legii educației în analiza Comisiei de la Veneția și a exprimat convingerea că recomandările acestui reputat for vor fi implementate de partea ucraineană.

Șeful diplomației române a punctat necesitatea ca autoritățile ucrainene să consulte permanent reprezentanții minorităților naționale în elaborarea deciziilor care îi privesc în mod direct.

Ministrul de externe Klimkin a dat asigurări că Ucraina va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția și că va implica reprezentanții minorităților române în procesul de implementare a legii educației.

Totodată, oficialul ucrainean a evidențiat angajamentul Ucrainei ca dreptul la educație în limba maternă a persoanelor care aparțin minorității române să nu fie afectat, precum și disponibilitatea de a intensifica dialogul, inclusiv prin implicarea ministerelor educației și a comunității românești din Ucraina în identificarea soluțiilor corespunzătoare.

Cei doi miniștri au mai discutat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale și au trecut în revistă teme precum relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană, dar și evoluțiile privind securitatea regională și cooperarea în cadrul formatelor multilaterale.

Filed in: Cernauti, Odesa, Știrea ta, Transcarpatia Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 5463 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker