0

Interviu cu Eleonora Moldovan, consulul general al României la Cernăuți

Ediția online a ziarului Adevărul publică un interviu cu doamna Eleonora Moldolvan, consulul general al României la Cernăuți, în care diplomatul vorbește despre situația comunității de peste 200.000 de români din nordul Bucovinei, efectele războiului din Ucraina asupra minorității românești și perspectivele relațiilor bilaterale dintre Kiev și București. Redăm, în cele ce urmează, interviul preluat din publicația Adevărul.

Reporter: Cum a afectat comunitățile de români situația delicată din Ucraina, mă refer la starea de dezordine și revoluție de la Kiev, războiul din estul Ucrainei și din Crimeea?

Eleonora Moldovan: Impactul social al evenimentelor din Ucraina, începând cu Revoluția Demnității de la Kiev și continuând cu tensiunile din estul Ucrainei nu poate fi analizat pe grupuri etnice. Toate aceste mutații semnificative ale situației interne din Ucraina au afectat întreaga populație, în aceeași măsură. Noi vorbim de cetățeni ai Ucrainei în astfel de abordări, după cum am încurajat și atitudinea civică a conaționalilor noștri. Situația creată după anul 2014 a generat diverse reacții și măsuri din partea statului ucrainean. Pe acest fundal se pot explica inclusiv propunerile de proiect cu privire la limba ucraineană, la mass-media sau învățământul în limba maternă. Urmărim cu interes și atenție aceste reglementări și impactul pe care l-ar putea avea asupra comunității de români, Împreună cu Ambasada României la Kiev, avem un dialog constant cu autoritățile ucrainene și cu reprezentanții comunității românești. Încercăm să identificăm cele mai potrivite soluții democratice și europene, astfel încât măsurile adoptate de statul ucrainean în contextul conflictului din est, să nu afecteze drepturile și libertățile comunității române.

Reporter: Au existat înrolări printre etnicii români din zona Cernăuțiului? Autoritățile locale și centrale ale Ucrainei v-au furnizat vreo situație în acest sens? Care au fost demersurile făcute de România pentru apărarea drepturilor românilor din aceste comunități pe timpul războiului?

Eleonora Moldovan: Desigur, au existat astfel de înrolări, ca de altfel și cazuri triste în care cei plecați să lupte în estul Ucrainei nu au mai revenit acasă. Alături de celelalte minorități etnice din Ucraina, conaționalii noștri sunt, înainte de toate, cetățeni ai Ucrainei, iar noi îi încurajăm să fie loiali statului din care fac parte. Am urmărit permanent modul în care s-au făcut aceste înrolări și nu am identificat elemente conform cărora ele s-ar fi realizat pe criterii etnice, în sensul ca o minoritate sau alta din Ucraina să fie discriminată în procesul de recrutare pentru forțele armate ale Ucrainei.

Reporter: Concret, care este situația învățământului în limba maternă-română în Ucraina? Cum învață elevii, în grafie latină sau chirilică? În câte școli au șansa de a studia după manuale alternative, editate în România? În câte școli elevii învață disciplinele Istoria Românilor și Limba și Literatura Română?

Eleonora Moldovan: Elevii din școlile cu predare în limba română din cadrul circumscripției consulare (regiunea Cernăuți) studiază limba maternă după manuale editate exclusiv cu grafia latina, în limba română. Aceste manuale sunt editate în Ucraina pentru că respectă metodologia de învățământ din Ucraina, după care se organizează și susțin, ulterior, și examenele de absolvire sau testările periodice la limba română. Numărul total al instituțiilor de învățământ din regiune, cu predare în limba română, este de 63 (față de 69 în anul 2010), iar cel al școlilor mixte este de 19, în care învață 10685 de elevi, înscriși în 686 de clase. În totalul instituțiilor de învățământ preșcolar există 2 licee și 2 gimnazii românești.

Interviul integral poate fi citit pe Adevărul.ro

Filed in: Cernauti, Interviuri, Știrea ta Tags: , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 4035 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker