0

Implicarea statului ucrainean în treburile bisericilor din Nordul Bucovinei

Trăim în secolul al XXI-lea și parcă într-o țară democratică, unde ar trebui să fie respectate drepturile omului, conform Constituției, dar vești tot mai triste și alarmante răzbat la urechea ziarului nostru, “ZORILE BUCOVINEI”, de la împătimiții noștri conaționali din toate colțurile Bucovinei. Or, în pofida faptului că avem „unele dintre cele mai bune legi din lume”, precum ni se spune, iar în prezent ne protejează și Legea cu privire la funcționarea limbilor în Ucraina, oricum nu suntem lăsați în pace, cu toate că muncim și trăim conform literei legii.

Mai mult ca atât, la organe sunt „invitați” nu doar profesori de română, directori sau primari (care nu comit nicio încălcare, ci, dimpotrivă, sunt cetățeni loiali, însă au îndrăznit să îndeplinească legea statului privind oficializarea limbii române), spune lumea că „onorați” de cei învestiți cu putere sunt și preoți, care slujesc cu evlavie altarul credinței neamului nostru. Și să nu credeți că au comis vreo infracțiune – nu, au fost „poftiți” la organe, fiindcă veghează cu sacralitate flacăra credinței străbunilor.

Mai spune lumea că de Crăciun pe stil vechi, într-un sfânt locaș dintr-o frumoasă și pitorească localitate românească din ținutul nostru bucovinean, în timpul serviciului divin, a coborât însăși divinitatea în chipul Maicii Domnului în brațe cu Mântuitorul pentru a fi mai aproape de inimile înflăcărate de dragoste și credință ale evlavioșilor ce i-au închinat frumoase și inedite colinde. Adevărul e că aici a avut loc o adevărată minune cerească ce nu s-a mai pomenit vreodată în această comună de vrednici români – un sobor de 17 preoți, sosiți din Episcopia Sucevei și Rădăuțiului, la invitația parohului respectivului locaș de închinare, două ore au cântat colinde și rugăciuni, slăvind Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Iar când sfânta slujbă s-a încheiat, enoriașii cu ochii scăldați în lacrimi, s-au apropiat de preotul local, i s-au închinat până la pământ, mulțumindu-i din suflet pentru momentele sacre dăruite, petrecute alături de fețele bisericești din Patria istorică.

Spune lumea că s-au scurs de atunci nu puține săptămâni, însă oamenii locului nu pot uita acea slujbă divină și colindele înălțate Preasfintei și Pruncului cu atâta iubire și dăruire în graiul strămoșilor. Însă și aici, unde domnește credința, liniștea, evlavia și sacralitatea, departe de ochiul viclean, atotvăzător și atotveghetor, și-a băgat diavolul coada. Preotul a fost chemat la organe pentru îndrăzneala de a-și invita oaspeții duhovnici din România la slujba divină, fiind suspectat de politică și prevenit ca asemenea fapte să nu se mai repete. Însă parohul, întristat, deoarece prin aceasta n-a săvârșit nicio crimă, la un serviciu divin, și-a împărtășit durerile enoriașilor, întrebându-se: „Dar pe cine aveam să invit, dacă nu pe confrații mei români? Doar nu pe turci…”.

Kiril, patriarhul Rusiei și alții, vin nu o dată în Ucraina, umblă aproape pe la toate lăcașurile sfinte mari din țară și n-am auzit să fie vreun preot chemat din această cauză la organe. Se miră sătenii, se miră o lume și se întreabă: „Are dreptul statul ucrainean să se amestece în chestiunile bisericii?”, ”Ce crimă a săvârșit păstorul lor duhovnic că a fost chemat la organe? Doar pentru pioasa-i slujire credinței cu iubire și evlavie în graiul strămoșesc?”. În articolul 35 al Constituției Ucrainei (p.3) se specifică: „Biserica și organizațiile religioase în Ucraina sunt separate de stat, iar școala – de biserică. Iar în Legea Ucrainei „Cu privire la libertatea conștiinței și a organizațiilor religioase”, art. 5 „Separarea bisericii (organizațiilor religioase ) de stat”, se menționează: „Biserica (organizațiile religioase) în Ucraina e separată de stat. Deci, legislația ucraineană în vigoare e clară în această privință – statul n-are dreptul să se amestece în chestiunile bisericii, deoarece aceasta e separată de el, iar preotul poate invita la biserică pe cine și când dorește, căci astfel nu încalcă nici o lege a statului.

Felicia NICHITA-TOMA, Zorile Bucovinei, Cernăuți

Filed in: Cernauti Tags: , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker