0

Iancu Flondor ar putea avea statuie în Alba Iulia, la inițiativa autorităților din Suceava și a românilor din Cernăuți

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că o statuie a lui Iancu Flondor, unul dintre artizanii unirii Bucovinei cu Regatul României, ar putea fi amplasată pe Aleea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia – scrie Monitorul de Suceava.

Flutur a spus că a avut recent o întâlnire cu autorități din regiunea Cernăuți și cu Eleonora Moldovan, consulul general al României în acest oraș, și, în cadrul acestei întâlniri, au avut loc discuții cu privire la dorința românilor din zona Cernăuți de a se implica în organizarea unor acțiuni comune în cadrul evenimentelor prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Șeful administrației județene a spus că una dintre inițiativele care au fost propuse de românii din Cernăuți este amplasarea unui bust al lui Iancu Flondor în Alba Iulia.

„Vom acorda tot sprijinul nostru pentru această inițiativă și vom lua legătura, în acest sens, și cu Ministerul Românilor de Pretutindeni. Prin amplasarea acestei statui la Alba Iulia, dorim să punctăm rolul pe care l-a avut Bucovina în Marea Unire. Este ceva firesc, o formă de respect pentru înaintașii noștri”, a arătat Gheorghe Flutur.

Pe de altă parte, el a precizat că, tot împreună cu românii din Ucraina, se dorește organizarea unei acțiuni pentru refacerea și reabilitarea mormintelor personalităților românești care sunt îngropate în cimitirul vechi din Cernăuți. Gheorghe Flutur a spus că în acest cimitir sunt morminte ale unor importanți scriitori, academicieni sau mitropoliți.

„Este o datorie a noastră să ne amintim de personalitățile care sunt îngropate în acest cimitir din Cernăuți. Și consider că trebuie să facem o astfel de acțiune pentru a repara mormintele acestor iluștri înaintași care au făcut cinste Bucovinei”, a precizat președintele CJ Suceava. El a spus că printre personalitățile care au morminte în cimitirul din Cernăuți se numără I.G. Sbiera, Aron Pumnul, Vladimir Repta sau Grigore Bostan.

Monitorul de Suceava

Filed in: Cernauti, Știrea ta Tags: , , , , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker