0

Guvernatorul Transcarpatiei propune României să contribuie la dezvoltarea localităților românești de peste Tisa

772442Guvernatorul regiunii ucrainene Transcarpatia, Ghenadi Moskal, a avut, recent, o întâlnire cu noul ambasador al României la Kiev, Cristian-Leon Țurcanu, în cadrul căreia a propus ca partea română să contribuie la dezvoltarea localităților românești din dreapta Tisei, la fel cum procedează partea cehă în cadrul unor colaborări pe care Transcarpatia le are deja cu ținuturile Vysočina și Pardubický.Ținuturile Vysočina și Pardubický din Cehia au finanțat lucrările de modernizare a peste 100 de clădiri cu destinație socială din Transcarpatia. Potrivit guvernatorului Moskal, un sprijin similar din partea Bucureștiului ar fi suplimentat din bugetul regiunii și din bugetele locale.

“Șeful Administrației Regionale de Stat a propus ambasadorului să faciliteze stabilirea unei astfel de cooperări cu România, pentru îmbunătățirea infrastructurii sociale în satele românești din Transcarpatia” – se arată într-un comunicat remis de administrația de la Ujgorod.

1111332Totodată, în cadrul întâlnirii cu diplomatul român, guvernatorul ucrainean a propus creșterea numărului de puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și România în regiunea Transcarpatia. Potrivit lui Ghenadi Moskal, în regiune există mai multe puncte de trecere închise în timpul perioadei sovietice, iar restabilirea activității acestora nu necesită o investiție mare.

“Acest lucru ar contribui la revitalizarea micului trafic de frontieră. Părțile ucraineană și română discută anual despre această problemă, însă totoul continuă să rămână la nivel de ‘corespondență diplomatică'” – a menționat Moskal. La rândul său, ambasadorul român Cristian-Leon Țurcanu a promis să depună toate eforturile pentru a rezolva problemele discutate, deoarece “cooperarea cu Ucraina și, în mod special, cu Transcarpatia, este foarte importantă pentru România”.

Filed in: Știrea ta, Transcarpatia Tags: , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 5939 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker