0

Guvernatorul Transcarpatiei insistă ca Legea ucraineană a educației să nu se extindă asupra limbilor UE

Niciuna dintre limbile Uniunii Europene considerate materne pentru minoritățile naționale din Ucraina nu reprezintă o amenințare pentru funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat – consideră președintele Administrației Regionale de Stat Transcarpatia, Hennadi Moskal, care se opune noii Legi ucrainene a educației, adoptată derecent de Parlamentul de la Kiev – scrie TOCpress.

Oficialul de la Ujgorod acuză că prevederile acestei noi legi încalcă dreptul minorităților etnice de a studia în limba maternă.

“Ucraina a ales opțiunea integrării europene, iar legea cu privire la serviciul public indică în mod clar faptul că, de la 1 mai 2018, toți candidații pentru posturi din categoria A privind funcționarii publici trebuie să vorbească în mod fluent limba engleză sau una dintre limbile Consiliului Europei (format din 47 de țări). Astfel, noua Lege a educației, adoptată de către Rada Supremă a Ucrainei și concepută pentru a proteja limba ucraineană, din cauza dominației limbii ruse în multe domenii, poate duce la o ceartă între Ucraina și vecinii săi membri ai Uniunii Europene, care sprijină țara noastră în procesul de integrare europeană și se opun agresiunii ruse din Donbas. Pentru a preveni acest lucru, în noua Lege a educației ar trebui să fie introdus un singur amendament: Legea nu se extinde și asupra limbilor UE” – explică guvernatorul regiunii ucrainene Transcarpatia, Hennadi Moskal, pe site-ul oficial al administrației.

Anterior, guvernatorul Transcarpatiei a acuzat că noua Lege ucraineană a educației contravine Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.

Filed in: Transcarpatia Tags: , , , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 4745 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker