0

Diplomați din 16 state UE, în vizită la Cernăuți, pentru a evalua situația minorităților

O delegație formată din reprezentanți ai ambasadelor din 16 țări membre ale Uniunii Europene, condusă de șeful departamentului politic al Delegației UE la Kiev, Fabio Della Piazza, s-a aflat, miercuri, la Cernăuți, pentru a evalua situația legată de respectarea drepturilor comunităților etnice care trăiesc în regiune, în special dreptul la educație în limba maternă – se arată într-un comunicat al Consiliului Regional Cernăuți, citat de TOCpress.
La întâlnirea cu diplomații europeni au participat reprezentanți ai conducerii regiunii, printre care guvernatorul Oleksandr Fișciuk, prim-viceguvernatorul, Mihailo Pavliuk, și președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean.

“Guvernarea regională are cu se să se mândrească în privința satisfacerii nevoilor educaționale ale comunității românofone, ai cărei reprezentanți locuiesc compact pe teritoriul raioanelor Herța, Hliboca și Storojineț. Adoptarea recentă a Legii educației a provocat o anumită îngrijorare în rândul reprezentanților comunității românofone, dar este și firesc, din moment ce nimeni nu le-a explicat oamenilor modul în care va funcționa această lege și cum va afecta aceasta școlile cu predarea în limba română. Vreau să atrag atenția asupra faptului că bucovinii au conviețuit pașnic timp de secole, fără conflicte interetnice. Prin urmare, sper foarte mult că și de data aceasta vom fi în măsură să evităm conflictul, pentru că bucovinenii sunt înțelepți și precauți” – a declarat Ion Muntean, adresându-se diplomaților europeni prezenți la întâlnire.

Părțile au mai discutat despre cooperarea Ucrainei cu UE, în special în contextul punerii în aplicare a Legii educației, posibilitatea acordării unui sprijin de specialitate, atragerea de asistență tehnică și financiară din partea instituțiilor europene pentru punerea în aplicare a proiectelor comune, inclusiv în educație, precum și modalitățile de stabilire a unor relații de parteneriat cu statele membre ale UE.

Filed in: Cernauti, Știrea ta Tags: 

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker