0

Ambasadorul Ucrainei la București, despre dejucarea unor atentate planificate de serviciile secrete ruse la școli românești din Cernăuți

Ambasadorul ucrainean la București, Oleksandr Bankov, susție că războiul hibrid purtat de Rusia a ajuns la granița de vest a Ucrainei, în contextul incidentelor de la sediul unei organizații maghiare din Transcarpatia, incendiat de două ori într-o singură lună, și al informațiilor potrivit cărora Serviciul de Securitate de la Kiev (SBU) a dejucat două atentate planificate de serviciile secrete rusești împotriva a două școli românești din regiunea Cernăuți – scrie TOCpress.

Diplomatul a organizat, miercuri, la sediul Ambasadei Ucrainei din București, o conferință de presă cu privire la ațiunile întreprinse de serviciile speciale din Federația Rusă pentru a destabiliza situația în regiunea Cernăuți, în special prin planificarea incendierii unor școli cu predare în limba română, precum și privind măsurile întreprinse de statul ucrainean pentru prevenirea și neutralizarea acestor planuri ale Rusiei.

Oleksandr Bankov a precizat că autoritățile ucrainene vor dubla sau chiar vor tripla măsurile pentru a preveni astfel de cazuri, adăugând că, în acest sens, la nivel local, s-au implicat deja atât Poliția Națională, cât și Serviciul de Securitate din Ucraina, demersurile vizând consolidarea măsurilor de securitate în cazul școlilor sau centrelor culturale ale minorităților.

Revenind la războiul hibrid purtat de Rusia în Ucraina, ambasadorul a remarcat că prezența serviciilor speciale ruse sau ale aliaților acestora este evidentă deja nu doar în estul țării, dar și în alte regiuni ucrainene, printre care Cernăuți, Transcarpatia și Lviv.

“Până acum, a fost evident războiul din Donbas, nefiind identificate cazuri de terorism în partea vestică. Tot ce vizează momentan partea vestică a Ucrainei sunt, în primul rând, nu statele vecine, ci comunitățile minoritare care provin din aceste state. Folosirea acestor minorități vizează destabilizarea situației în aceste regiuni. Putem ajunge mai departe, la concluzia că ar putea exista o dorință de a crea un al doilea Donbas în partea vestică a Ucrainei” – a explicat Oleksandr Bankov, potrivit TOCpress.

Comentând cu privire la ceea ce vizează serviciile secrete rusești prin astfel de provocări, cum sunt cele de la școlile românești din regiunea Cernăuți, dezvăluite de SBU, ambasadorul a remarcat că este vorba despre folosirea minorităților naționale pentru a incita la ostilitate interetnică și pentru a destabiliza situația din regiune.

Diplomatul a atras atenția că și comunitatea maghiară este vizată de astfel de acțiuni ale serviciilor secrete rusești și a amintit în acest sens cele două cazuri din Transcarpatia, unde, pe 4 februarie, a avut loc o tentativă de incendiere a sediului Uniunii pentru Cultura Maghiară din orașul Ujgorod, iar în noaptea dinspre 26 spre 27 februarie, sediul respectiv a fost ținta unui nou atac. De data aceasta, însă, biroul a fost incendiat, fiind distruse bunurile din interior și o suprafață semnificativă din clădire. Ambasadorul a subliniat că suspecții incidentului din 4 februarie au fost reținuți recent în Polonia, în cadrul unei operațiuni cu implicarea serviciilor ucrainene – notează TOCpress.

În ceea ce privește comunicatul Ambasadei Ruse la București, care acuză că dezvăluirile serviciilor ucrainene privind atentatele dejucate planificate de Rusia la școlile românești din regiunea Cernăuți sunt, de fapt, știri fase, Oleksandr Bankov a apreciat că “trăim în realități paralele”.

“Tot ce consideră ei (rușii, n.red) drept fake news reprezintă pentru noi fapte săvârșite și absolut reale. Este valabil și viceversa, când, de cele mai multe ori, fapte prezentate de Rusia ca fiind adevărate, pentru noi sunt, de fapt, fake news. Nu au nicio legătură cu realitatea. Folosind propaganda, folosind războiul hibrid, au creat o realitate care nu are nicio legătură cu realitatea noastră” – a explicat diplomatul ucrainean, citat de TOCpress.

Totodată, ambasadorul a atras atenția că nu există nicio legătură între aceste acțiuni de destabilizare întreprinse de Federația Rusă și reforma adoptată recent de Ucraina în domeniul învățământului, deși a admis că Legea educației a creat sensibilități în rândul comunităților etnice. Oleksandr Bankov a mai admis că forțe terțe profită de această situație și de tensiunile pe acest subiect.

Filed in: Cernauti, Odesa, Știrea ta, Transcarpatia Tags: , , , , , , , , , ,

Get Updates

Share This Post

Related Posts

Leave a Reply

Submit Comment

Pentru validarea formularului completeaza rezultatul adunarii : * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

© 2018 TOCpress. All rights reserved.
webdesign project by Artimaginum DTh.
stats tracker